Gruppe med unge mennesker som sitter med levende lys i mørk leilighet
Foto: G. Røkeberg/DSB

Slik holder du varmen hvis strømmen går

Mange boliger har strøm som den viktigste eller eneste kilden til oppvarming. I denne artikkelen finner du konkrete tips som gjør deg bedre forberedt på strømbrudd.


Når strømmen går forsvinner ikke bare lyset, men også elektrisk oppvarming. Ved større strømbrudd prioriteres liv og helse først, og det kan ta tid før du får strømmen tilbake. Derfor bør du være forberedt på å klare deg uten strøm i flere dager.

Vedovn eller peis

Vedovn eller peis er en god varmekilde. Hvis du har vedovn eller peis – pass på at den fungerer som den skal, og at du har nok ved. Sørg også for at du har fyrstikker eller lighter.

Gass- eller parafinovn

For deg som ikke har tilgang på vedovn eller peis, eller som ønsker å ha en mer flyttbar varmekilde tilgjengelig, er en gass- eller parafinovn et godt alternativ. Sjekk at ovnen er i god stand og beregnet for innendørs bruk. Husk også at du må ha tilgang på gass eller parafin.

Dette må du huske når du oppbevarer gass og brannfarlig væske i boligen din.

Varme klær

Norge kan være et kaldt land i vinterhalvåret. Selv om du har tenkt på alternative oppvarmingsmuligheter hvis strømmen går, er det ikke sikkert du oppnår ønsket temperatur i boligen din. Derfor kan det være lurt å ha et lite lager av varme klær, pledd og soveposer.

Avtal med andre

Er det vanskelig å finne gode alternative varmekilder som passer for deg, kan du avtale med naboer, familie eller venner om å gi deg husly.

Lys

Du bør tenke på at du skal ha lys både til å lyse opp rommet du oppholder deg i, og til å forflytte deg. Hodelykt eller lommelykt fungerer fint. En campinglykt på batteri gir lys til et rom eller område. Stearinlys og parafinlampe er gode supplementer. Husk at du da må ha fyrstikker eller lighter, og parafin/lampeolje.

Nødstrøm

Er du kritisk avhengig av strømforsyning? Med et nødaggregat er du mindre sårbar for strømbrudd.

Et aggregat er en motor som går på bensin eller diesel, og som produserer strøm. Det finnes flere nødstrømsagreggater på markedet. Disse får du tak i på byggevarehus og jernvarehandlere.

Et aggregat bruker mye drivstoff. Skal du oppbevare drivstoff hjemme bør du gjøre nødvendige brannforebyggende tiltak.

Husk at et aggregat avgir kullosgass som kan føre til forgiftning. Følg brukerveiledningen for trygg plassering og god ventilasjon ved bruk av aggregat. Les også: Slik unngår du kullosforgiftning

Vi tror dette er interessant for deg