Velg riktig brannslokkeutstyr

Alle boliger skal ha brannslokkeutstyr. Finn slokkeutstyret som passer best for deg og din bolig.


Husbrannslange

Vann er et effektivt slokkemiddel mot brann i treverk, tekstiler og papir. Du kan også bruker rent vann til å slukke brann i det elektriske anlegget hjemme. Bruk aldri vann til å slukke brann i frityr, andre typer fett eller olje. Dette kan gi en eksplosjonsartet brann.

Med en husbrannslange har du ubegrenset tilgang på vann og kan slokke mye og lenge. Den kan brukes av de fleste uten vanskeligheter eller opplæring. Hvis en husbrannslange er det eneste slokkeutstyret du har, sjekk at den rekker frem og kan brukes i alle rom. Slangen skal ikke være lenger enn 30 meter.

Brannslokkeapparat

De mest vanlige brannslokkeapparatene kan deles i to typer: skum og pulver. Slike apparater slokker effektivt de fleste typer branner som kan oppstå i hjemmet. Apparatene er merket med hvilke typer branner de kan slokke (se faktaboks: Dette betyr merkingen).

Det er krav til at skum – og pulverslokkere som selges på markedet skal være testet og godkjent. I tillegg skal de være røde.

Trykket i både skum- og pulverapparater er stort. Hvis du prøver å slokke brann i olje, for eksempel i en frityrkjele, kan trykket skylle den brennende oljen over kanten på kjelen og spre brannen i stedet for å slokke den.

Med skum- og pulverapparater kan du ikke slokke like lenge som med en husbrannslange. Et apparat på 6 kilo blir tomt på 10-20 sekunder. Brannslokkingsapparater kan være tunge å løfte, spesielt for eldre eller personer med nedsatt funksjonsevne.

Forskjell på skum og pulver

Pulverapparater inneholder et fint pulver som legger seg over flammene og kveler dem. En skumslokker inneholder vannbasert skum som kveler og kjøler ned brannen. I regelverket er både skum og pulver likestilte som slokkeutstyr. Pulver kan være lettere å bruke fordi du ikke trenger å slokke like presist med pulver som med skum.

Pulverslokkere tåler frost uten å bli ødelagt. Skumslokkere må lagres frostfritt for å beholde slokkeegenskapene. Husk dette hvis du har brannslokkingsapparat på hytta eller andre steder hvor det kan bli kaldt.

Små brannslokkeapparater

Mindre slokkesprayer eller andre tileggsprodukter som selges under navnet «brannslukningsapparat», blir ikke testet på samme måte som de røde skum- og pulverapparatene. Derfor kan du ikke med samme sikkerhet vite hvilke slokkeegenskaper produktet har. Dette bør du være oppmerksom på hvis du skaffer deg slikt utstyr.

Brannteppe

Et brannteppe er beregnet på å slokke (kvele) mindre branner og/eller beskytte mot gnister og strålevarme fra en brann. Det kan også være effektivt til å raskt slokke brann i klær eller hår. Hvis du må rømme gjennom flammer kan du pakke teppet rundt deg selv eller andre for å beskytte huden mot varme. 

Egen slukker til frityr

Bruker du frityrkokeren ofte? Det finnes egne brannslokkeapparater som er utviklet spesielt for å slokke branner i frityr og matoljer. Disse apparatene er merket med bokstavene AF.

Fakta om brannslokkeutstyr

Vi tror dette er interessant for deg