Hva gjør du med fryseren når strømmen går?

Med en stappfull fryseboks forsvinner store verdier hvis strømmen går over lengre tid. Slik redder du matvarene.


Så raskt stiger temperaturen

Det tar 10-30 timer før temperaturen i en full fryseboks stiger fra minus 18 til minus 12 grader. Er det lite varer i fryseren, stiger temperaturen raskere. Ved strømbrudd i over seks timer må du ta forholdsregler for å berge matvarene.

Fryse mat på nytt?

Hvis matvarene bare er halvveis tint, kan du fryse dem igjen. Er varene helt tint, bør du behandle dem som ferskvare. Bruk varene med det samme, eller tilbered dem ved steking eller koking før du eventuelt fryser dem igjen.

Du kan også pakke inn, eller isolere fryseren, for å få matvarene til å klare seg gjennom strømbruddet.

I en langvarig krise 

Dersom et strømbrudd rammer store områder over lang tid, er det viktig å tenke igjennom hvordan man skal få maten til å vare lengst mulig. Da er det lurt å bruke maten med kort holdbarhet først, som kjøle og frysevarer, før du tar tørrvarene som tåler å stå lenge i romtemperatur. Dersom du har mye mat i fryseren, kan du vurdere å invitere naboer, familie og venner for å spise opp maten før den blir dårlig. Les mer om beredskapsvenner.

Slik isolerer du fryseren:

  1. Ta ut kontakten. Du må aldri isolere fryseren før strømmen er koplet fra.
  2. Unngå å åpne lokket.
  3. Pakk fryseboksen inn med aviser, ulltepper, dyner eller liknende.
  4. Senk temperaturen i rommet der fryseren står, dersom dette er mulig.
  5. Er strømbruddet varslet på forhånd kan fryseren settes på ”innfrysing” ett til to døgn i forveien, slik at temperaturen blir så lav som mulig.

Usikker på om strømmen har vært borte?

Dersom strømmen har vært borte på hytta eller mens du er på ferie kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvor lenge. For å lettere kunne oppdage dette kan du bruke dette trikset: Sett et glass med vann i fryseren. Når vannet er frossent, legg en mynt på toppen. Dersom strømmen blir borte vil mynten synke når isen i glasset smelter. Dermed får du en indikasjon på hvor lenge fryseren har vært strømløs.

Vi tror dette er interessant for deg