Mann som reparerer tak
Foto: Johner

Slik forbereder du deg på storm

Følg disse rådene for å unngå at hus og hage blir unødvendig skadd av storm.


Sikre eller rydd vekk ting

Store gjenstander som blir kasta rundt av vinden, kan gjøre stor skade. Ved stormvarsel bør du derfor sikre eller rydde inn store gjenstander, som for eksempel hagemøbler, trampoliner og partytelt. Sett leker, blomsterpotter og mindre gjenstander innendørs.

Sjekk tak og vegger

Har du takstein eller plater på taket, sørg for at disse siter godt fast. Sjekk også at takrenner, TV-antenner og annet på husets vegger ikke kan løsne. Presenninger over vedstabler, båter og annet bør strammes til og festes godt, så vinden ikke får tak under.

Led vannet vekk

Hvis værmeldingen også sier at det er ventet vente store mengder vann, bør du også sørge for at vannet renner vekk fra huset. Se etter at ikke løv, is og annet tetter takrenner, avløp og sluk.

Når stormen kommer, bør du holde deg innendørs og lukke vinduer og dører godt til.

Forbered hus og hage på storm:

  • Rydd hagen; sikre store gjenstander, flytt mindre gjenstander inn.
  • Sjekk taket for løs takstein og løse plater.
  • Sørg for at takrenner, antenner og presenninger er godt festa.
  • Lukk vinduer og dører godt til.

Se over egenberedskapslageret 

Husk at en kraftig storm kan skade infrastruktur knyttet til både strøm, vann, internett, mobilnett og vei. I tillegg kan det føre til at kommunen og nødetater får mange samtidige oppgaver. Derfor er det lurt å se over egenberedskapslageret når du vet at uværet er på vei. Les mer om egenberedskap for en uke.

Ikke rør strømledninger

Etter kraftig uvær er det ikke uvanlig å finne strømledninger som ligger på bakken. Hvis du oppdager slike, meld fra til det lokale nettselskapet. Hold god avstand og ikke rør strømledningene, det kan være farlig.

Vi tror dette er interessant for deg