Bilde av himmel med total solformørkelse
Foto: Colourbox

Pass på øynene under solformørkelsen

Ser du på sola under en solformørkelse kan du få varige øyeskader. For å unngå dette må du bruke spesielle solformørkelsesbriller. Vanlige solbriller beskytter ikke godt nok.


Filtrerer vekk farlig lys

Solformørkelsesbriller defineres som personlig verneutstyr og skal oppfylle strenge krav for å være lovlige. Et viktig krav er at glasset/ filmen i brillene kun skal slippe igjennom 1 av 100.000 deler sollys, slik at øynene beskyttes mot de sterke strålene.

Vanlige solbriller ikke nok

Vanlige solbriller har en helt annen type glass som ikke filtrerer bort lyset på samme måte. Derfor må du aldri bruke vanlige solbriller under en solformørkelse. Selv ikke flere par vanlige solbriller utenpå hverandre vil kunne beskytte på samme måte som solformørkelsesbriller.

Skal være CE-merket

Solformørkelsesbriller skal være CE-merket. Når en produsent eller produsentens representant setter CE-merket på et produkt erklærer hun at produktet er sikkert og at dette kan dokumenteres.

Solformørkelsesbrillene skal også selges sammen med bruks- og advarselsinformasjon på norsk. I tillegg skal det følge med informasjon om produsenten og/eller den norske representanten som forhandler produktet.

Krav til solformørkelsesbriller:

  • Skal være CE-merket
  • Bruks- og advarselsinformasjon skal følge med
  • Informasjon om produsent og/eller norsk forhandler skal følge med

Vi tror dette er interessant for deg