Bilde av jente med redningsvest
Foto: Colourbox

Redningsvest til barn - dette bør du vite

Passform, vektklasse og oppbevaring er faktorer som påvirker hvor godt en redningsvest fungerer. Her er gode råd til deg som skal kjøpe eller leie redningsvest til barn.


Påbudt med vest

Alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg flyteutstyr når båten er i fart. Den som kjører båten har ansvar for at barn under 16 år har på seg egnet flyteutstyr.

Sjøfartsdirektoratet har mer informasjon om kravene til bruk av flyteutstyr i fritidsbåt.

Velg redningsvest til barn

Det finnes flere typer vester - flytevester, tradisjonelle redningsvester med krage og oppblåsbare redningsvester. For mindre barn og andre som ikke kan svømme er en tradisjonell redningsvest med krage best egnet. Tradisjonelle redningsvester har flyteelementer som løfter hele overkroppen mot overflaten og en krage som hjelper til med å holde hodet i en oppreist stilling over vannet.

Små barn bør ikke bruke flytevester. Flytevester har sjelden like god støtte til hodet som tradisjonelle redningsvester med krage. Små barn bør heller ikke bruke oppblåsbar redningsvest. Flytevester og oppblåsbare redningsvester egner seg best for de som kan svømme. 

Finn riktig størrelse

Ta barna med når du skal kjøpe eller leie redningsvest, slik at dere velger riktig vektklasse og passform. Er redningsvesten for stor, risikerer du at flyteegenskapene ikke fungerer som tenkt. I verste fall kan vesten falle av. Vær også oppmerksom på at bruk av bleie kan endre flyteegenskapene til redingsvesten. Det kan være lurt å bruke badebleie, som ikke blir like tung som en vanlig bleie når den blir våt.

Sjekk merkingen

Flytevester og redningsvester skal være CE-merket. Dette er din garanti for at fabrikanten fulgte alle gjeldende sikkerhetskrav da de produserte vesten. På vesten skal det også være oppgitt hvor mange kilo den er beregnet for. 

Prøv i vann

La barna trene på å flyte, gjerne med klær på, så de venner seg til hvordan redningsvesten virker. Vær oppmerksom på at redningsvesten ikke vil klare å snu barnet fra mage til rygg på grunt vann.

Leie redningsvest

Mange av landets brannstasjoner har redningsvester til leie.

Undersøk egenskapene

Gamle redningsvester går ikke ut på dato, men flyteegenskapene kan bli dårligere med tiden. Test derfor ut vesten i kontrollerte former, og skift ut ved behov. Nyere redningsvester har også gjerne bedre passform enn gamle. Om en eldre redningsvest fortsatt er brukbar avhenger av hvordan den er oppbevart og vedlikeholdt.

Oppbevar vesten riktig

Redningsvester skal være tydelig merket med hvordan den skal behandles og vedlikeholdes. Generelt bør flyteutstyr lagres hengende, luftig og tørt, skjermet for direkte sollys. Hvis du gjennom båtsesongen oppbevarer redningsvester i båten, pass på at de ikke blir utsatt for bensin- og oljesøl.

Råd om redningsvest til barn:

  • Mindre barn bør ha redningsvest med krage. 
  • Pass alltid på barn som leker i eller ved vannet, selv om de har redningsvest.
  • Sjekk at redningsvesten er CE-merket og har bruksanvisning på norsk.
  • Sørg for at vesten passer til barnet, den skal være i riktig vektklasse og ha god passform.
  • Øv på å bruke redningsvest i vannet, gjerne med klær.
  • Oppbevar redningsvestene riktig: hengende luftig og tørt, ikke utsettes for direkte sollys eller bensin- og oljesøl.
  • Alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet flyteutstyr når båten er i fart. Det er båtførerens ansvar at barn under 15 år har egnet flyteutstyr på.

Vi tror dette er interessant for deg