Bilde av gradestokk som viser minusgrader
Foto: Johner

Slik forbereder du deg på kulda

Ekstrem kulde eller langvarige kuldeperioder kan i verste fall gå på liv og helse løs. Her er noen tips til hvordan du kan ruste opp din egen kuldeberedskap før gradestokken kryper nedover.


Varme og mat

Mange har strømapparater som eneste varmekilde. De fleste er også avhengig av strøm til matlaging og for å få varmt vann. Hvis det er veldig kaldt ute er du ekstra utsatt ved strømbrudd. Det er lurt å tenke igjennom hvordan du skal holde varmen hvis strømmen plutselig forsvinner. Ulltøy, dyner og tepper hjelper godt, men ofte trengs det en oppvarmingskilde i tillegg.

Les mer om alternative varmekilder i saken "Slik holder du varmen hvis strømmen går"

Det er også lurt å ha et lite lager at matvarer som du ikke trenger strøm for å tilberede. Lagrer du vann er du også bedre rustet hvis vannrørene fryser.

SINTEF har laget en brosjyre om hvordan du kan unngå frostskader på rør og bygninger, se side 4 og 5 (pdf).

God lufting er viktig

Gassapparater, parafinovner og bruk av peis forbruker oksygenet i lufta, mens karbondioksid og vanndamp slippes ut i rommet. Med sprengkulde utenfor frister det lite å lufte, men det er viktig at rommet får tilført frisk luft. Hvis normal ventilasjon ikke er god nok, sørg for rask gjennomlufting innimellom.

Husk også at mange varmeapparater (både gassdrevne og andre typer) kun skal brukes mens du er til stede og ikke mens du sover.

Les også: Slik bruker du oljefylte ovner riktig

Behov for hjelp

Mange er ikke i stand til å forberede seg godt nok på ekstrem kulde. Eldre som bor alene kan være spesielt utsatt. Sjekk hvordan det står til hos dine nærmeste og hos naboen. Trenger du selv eller andre hjelp i kulda, ta kontakt med servicekontoret i kommunen.

Vi tror dette er interessant for deg