Eldre mann med oppblåsbar redningsvest
Foto: Johner

Slik vedlikeholder du den oppblåsbare redningsvesten

Mange som ferdes på sjøen bruker redningsvest som blåser seg opp automatisk om du faller i vannet. Oppblåsbare redningvester krever mer vedlikehold enn tradisjonelle redningsvester. Her er listen over hva du bør sjekke for å være sikker på at redningsvesten fungerer.


Sjekk utløsertablett og gasspatroner

Oppblåsbare redningsvester har en utløsertablett og en gasspatron. I kontakt med vann vil tabletten lage et hull i gasspatronen, og da fylles redningvesten med luft. For å være sikker på at redningsvesten virker, bør du sjekke denne mekanismen minst en gang i året.

Sørg for at gasspatronen sitter riktig på plass og ikke har skrudd seg løs. Hvis du har en presis kjøkkenvekt kan du veie patronen og kontrollere at den veier like mye som det er oppgitt at den skal. Hvis alt er i orden, skru patronen godt til igjen. Gasspatroner kan skru seg ut over tid. Sjekk derfor at patronen er skrudd til hver gang før bruk. 

Sjekk at utløsertabletten ikke er ødelagt, utløpt på dato eller har vært utsatt for fukt. Tabletten må skiftes ut med jevne mellomrom. Hvor ofte tablettene må skiftes varierer mellom ulike redningsvester - følg instruksjonene som følger med fra produsenten. Produsenter anbefaler som regel å skifte tabletten årlig.

Sørg for at redningsvesten holder på luft

En oppblåsbar redningsvest som ikke holder på luften er ikke til mye hjelp. Før du starter sesongen er det derfor lurt å sjekke at vesten er like hel. Åpne trekket og bruk en sykkelpumpe eller liknende til å blåse opp vesten. Ikke bruk egen pust. Det gir fukt inne i redningsvesten.

En oppblåst redningsvest skal holde på luft i 24 timer. Når testen er over, tøm den fullstendig for luft før du bretter den sammen og inn i trekket.

Vedlikehold av oppblåsbar redningsvest

  1. Sørg for at gasspatronen er hel, uskadet og godt skrudd til.
  2. Sjekk at utløsertabletten ikke er ødelagt. Skift tablett ved behov. 
  3. Kontroller at selve redningsvesten er hel og holder på luft. 
  4. Følg produsentens instruksjoner for riktig bruk og vedlikehold.

Instruksjonsvideoer for vedlikehold

Redningsselskapet har laget en video og trinnvise instruksjoner til hvordan du gjennomfører vedlikehold av redningsvest.

Vi tror dette er interessant for deg