Bilde av et eldre par med flyteplagg i båt
Foto: Johner

Redningsvest eller flytevest?

Flyteplagg har som viktigste egenskap å holde brukeren flytende. Det er likevel store forskjeller på hvordan ulike typer vester oppfører seg i praksis. Dette bør du vite før du velger.


Test før bruk

Brukerens vekt, størrelse og bekledning, og flyteplaggets utforming er faktorer som påvirker hvordan et flyteplagg oppfører seg i praksis.

For at du skal ha best mulig kontroll over hvordan vesten fungerer bør du lese bruksanvisningen nøye. Både store og små kan også ha god nytte av å teste ut vesten i praksis for å bli bedre kjent med egenskapene.

I hovedsak finnes det tre ulike typer vester: redningsvest med krage, tradisjonelle flytevester og oppblåsbare flytevester.

Redningsvester

Redningsvester har en krage som hjelper en bevisstløs person å holde hodet over vannet. Disse vestene egner seg spesielt godt for barn eller andre som ikke kan svømme. Hvis man skal ferdes langt fra land er det også lurt å velge redningsvest fremfor flytevest.

Flytevester

Tradisjonelle flytevester er flyteplagg uten krage, formet som en vest. Her får hodet ingen støtte. Flytevester gir brukeren en oppreist stilling i vannet og passer best for personer som kan svømme eller som skal være i nærheten av land.

Oppblåsbare flytevester

Det finnes flere typer oppblåsbare flytevester - utformet som jakker, vester eller såkalte "pølsevester" som festes over skuldrene eller rundt halsen. Slike vester gir også en mer oppreist stilling i vannet og egner seg best for større barn og voksne som kan svømme.

Oppblåsbare vester skal i utgangspunktet blåses opp automatisk, men du skal også kunne blåse dem opp manuelt ved å dra i en snor eller blåse gjennom et munnstykke. Dette kan være vanskelig for små barn i en akutt situasjon. 

Påbudt med flyteutstyr

Alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet flyteutstyr når båten er i fart. Det er båtførerens ansvar at barn under 15 år har egnet flyteutstyr på.

Sjøfartsdirektoratet har laget en egen veiledning til vestpåbudet.

Vi tror dette er interessant for deg