Bilde av barn med bamse i seng
Foto: Johner

Sov trygt – velg sikre barnesenger

Vi kan ikke hjelpe deg med å velge vugge eller kurv, blå eller rosa, himling eller ikke. Men vi hjelper deg gjerne med å velge sikre senger til babyer og barn.


Vugge eller kurv

Det er ikke sikkert vuggen eller kurven du selv lå i som barn oppfyller dagens sikkerhetskrav. Sideveggene skal være minst 27,5 centimeter høye. Fra madrassen og opp til kanten av sideveggen skal det være minst 20 centimeter.

Når barnet klarer å sitte, krabbe eller trekke seg opp selv kan det lett falle ut og skade seg. Da er tiden inne for å bytte ut kurven eller vuggen med en barneseng.

Barne- eller sprinkelseng

Barnesenger er beregnet fra fødsel og til barnet er rundt 2,5 år. Det første du bør gjøre når du skal kjøpe barneseng er å sjekke om den er solid. Dytt gjerne sengen litt frem og tilbake for å få et inntrykk av hvor stabil den vil være med et aktivt barn oppi.

Viktige avstander

Sjekk deretter om sengen oppfyller kravene til trygge avstander. Avstanden fra sengebunnen og opp sideveggene, samt mellom sprinklene i sengebunnen, skal være maksimalt 2,5 centimeter. Slik unngår barnet å sette fast føttene.

Avstanden mellom sprinklene i en sprinkelseng skal ikke være mer enn 6 centimeter. Da risikerer barnet å sette fast hodet og bli kvalt. Fra sengebunnen og opp til kanten på sengen skal være minst 60 centimeter, slik at barnet ikke greier å klatre over kanten.

Når bør du senke bunnen?

Mange sprinkelsenger har en bunn som er justerbar i høyden. Når sengen står i den øverste posisjonen skal det være minst 30 centimeter fra sengebunnen og opp til kanten. Denne posisjonen er bare beregnet for små babyer, slik at det enkelt å løfte babyen inn og ut av senga.

Du bør bytte til den laveste og tryggeste posisjonen, med 60 centimeter mellom bunn og topp, så snart barnet forsøker å sette seg eller reise seg opp.

Fra barn til junior

Når barnet begynner å vise tegn til å klatre ut av sengen, bør du skifte til juniorseng. Du kan også fjerne en av sidene på barnesengen, hvis sengen er designet for dette.

Sikre sengetips:

  • Sengen skal være stabil og stødig.
  • Sengen skal ikke ha løse deler som barnet kan putte i munnen.
  • Sengebunnen skal være godt festet og ikke flytte seg ved hopp eller bevegelser.
  • Avstanden mellom sprinklene i sidene skal ikke være mer enn 6 centimeter, og i bunnen ikke mer enn 2,5 centimeter.
  • Avstand fra sengebunnen og opp til kanten skal minst være 60 centimeter.
  • Dersom sengen har hjul skal minst to av disse kunne låses.
  • Det må ikke være hjørner, kanter eller åpninger hvor klær eller suttekluter kan sette seg fast og skape kvelningsfare.
  • Følg bruksanvisningen og monter sengen riktig. Hvis du er usikker, spør der du kjøpte sengen.

Vi tror dette er interessant for deg