Bilde av gutt som leker
Foto: Johner

Kjøp trygge leker til de minste

Barn under tre år elsker å utforske leker og putter dem gjerne i munnen. Derfor må du passe ekstra godt på at leken passer til barnets alder og ferdigheter.


Kjøp solide leker

Små barn må ha solide leker, som tåler å bli kastet, bitt og revet i uten å gå i stykker. Kjenn på leken før du kjøper den. Sørg for at små deler er godt festet. Rangler og biteringer til spedbarn skal ikke ha små deler som kan løsne og tette barnets luftveier. For å unngå kvelningsfare skal baller og andre runde leker helst være minst fem centimeter i diameter, altså større enn en golfball.

På myke tøydyr, dukker og bamser, sjekk at sømmene virker holdbare. Spør også gjerne selgeren hva fyllet består av. Husk at fyllet også kan inneholde små deler som kan tette luftveiene.

Unngå lange snorer og tau

Husk også at leker med lange snorer og tau kan forårsake kvelning. Leker som er spent over barnesengen eller vognen blir også straks mer farlig når barnet begynner å reise seg opp på hender og knær.

Ikke inneholder gift

Hvis en myk plastleke lukter vondt kan det bety at den inneholder giftige kjemikalier. Miljødirektoratet har mer informasjon om leker og farlige stoffer.

Unngå hørselsskade

Leker med høy lyd, som pistoler, mobiltelefoner og biler med sirener, kan skade hørselen. Noen setter en tapebit foran høyttaleren på leker for å dempe lyden, men dette er ingen god ide. Hvis tapen faller av kan barnet putte den i munnen, og den kan utgjøre kvelningsfare. Det er bedre å styre unna de mest støyende lekene. På Miljødirektoratets nettsider kan du lese mer om hvilke krav som gjelder til lydnivået fra leketøy

Sjekk merkingen

Alle leker skal være CE-merket, som viser at produktet oppfyller EUs sikkerhetskrav. Leker som ikke egner seg for små barn skal være merket med advarsel skrevet på norsk. Se an forhandleren og kjøp kun leketøy fra seriøse forhandlere hvor betjeningen i butikken kan gi deg informasjon og veiledning.

Finn produkter med farlige egenskaper som er funnet på det norske markedet.

Vi tror dette er interessant for deg