Illustrasjon av kjøkkenbrann

Brannsikker jul

Vi børster støv av smultgryter, baker sju slag og fyrer i peisen. I desember er brannfellene mange. Her får du tips til enkle grep som reduserer brannfaren.


Sjekk røykvarsleren

Desember og januar er normalt årets verste brannmåneder. I romjulen er det spesielt mange branner. Sørg for at røykvarsleren din fungerer, slik at du blir vekket i tide hvis det begynner å brenne.

Lag brannsikre dekorasjoner

Naturmaterialer som mose, granbar og kongler kan være fin dekorasjon, men de tar lett fyr og brenner godt. Hold derfor levende lys i trygg avstand fra slike materialer. Det samme gjelder for lysmansjetter og annen pynt.

Åpen ild som brannårsak øker i julemåneden. Følg sjekklisten for trygg bruk av levende lys, så unngår du å havne i statistikken.

Fyr riktig

Det er koselig med peis, men knapt så hyggelig med pipebrann. Tørr ved og god trekk er viktig for å ikke danne beksot i skorsteinen - slik unngår du pipebrann. Om du skal tømme ildstedet for aske, sørg for å putte asken i en beholder som ikke kan ta fyr. Sett beholderen på et trygt sted, langt unna brennbart materiale, til du er sikker på at asken er helt avkjølt og slokket.

Vær beredt på kjøkkenet

Det er høy aktivitet på kjøkkenet i desember. Gå aldri fra komfyren mens du lager mat. Tørrkoking og overoppheting er den vanligste enkeltårsaken til boligbrann. Har du en komfyrvakt kuttes strømmen automatisk hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren.

Les også: Dette bør du vite om komfyrvakt.

Et billig og enkelt tiltak er å rengjøre filteret i kjøkkenvifta med jevne mellomrom. Filtre som er tette av fett og gammelt smuss tar raskere fyr og gjør det lettere for flammene å spre seg.

Vi tror dette er interessant for deg