Slik slokker du frityrbrann

En gryte med kokende olje som brenner er svært vanskelig å slokke. Vann, som man vanligvis bruker til å slokke brann, skal du absolutt ikke bruke. Men hva skal du gjøre?


Ha alltid et lokk i nærheten

Forlat aldri en kjele med varm smult eller en frityrkoker som står på. Tar det fyr, har du bare et par minutter på å slokke brannen. Derfor er det lurt å alltid ha et lokk i nærheten når du skal frityrsteke mat.

Oppdager du brannen med en gang, kan du legge på et lokk for å kvele flammene. Vær også oppmerksom på at varm olje kan selvantenne etter slukking.

Er brannen overtent blir det vanskelig og farlig å komme til med lokk. Noen minutter etter antennelse kan også oljen koke over, slik at brannen sprer seg utover inventar og gulv.

Bruk spesialslokker

Det finnes egne håndslokkere som er spesialutviklet for å slokke branner i frityr. Tester har vist at disse effektivt slokker og kjøler ned frityrbranner, der andre vanlige slokkere ikke er egnet. Bruker du mye frityr kan det være lurt å ha et slikt spesialapparat tilgjengelig på kjøkkenet. Disse får du kjøpt på jernvarehandlere og byggevarehus.

Ikke bruk vann

Vann og frityr hører ikke sammen. Hvis du prøver å slokke brennende olje med vann får du en eksplosjonsartet brann. Bruk derfor aldri vann til å slokke frityrbrann.

Brannslokkingsapparater kan spre brannen

Tester viser at vanlige håndslokkeapparater med skum, pulver og CO2 har dårlig slokkeeffekt på brann i vegetabilske oljer. Dessuten kan trykket i slike slokkere, spesielt pulverslukkere, være så stort at den brennende oljen spres utenfor kjelen. Dermed øker brannen i omfang.

1 av 5 boligbranner starter på kjøkkenet

Vi tror dette er interessant for deg