Velg optisk røykvarsler

Røykvarslere redder årlig minst 10-15 menneskeliv. Boligbranner starter ofte som ulmebranner. Optiske røykvarslere varsler slike branner raskest.


Det finnes to ulike typer røykvarslere; optiske og ioniske. Disse oppdager branner på forskjellige måter.

Optiske ”ser"

Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann utvikler seg sakte og med mindre flammer. En optisk røykvarsler "ser” de litt større partiklene i den giftige røyken som dannes når en ulmebrann utvikler seg. Med en optisk røykvarsler er sjansen større for at du blir varslet tidlig ved ulmebrann.

Ioniske "føler"

En brann med høy temperatur og mye flammer kalles gjerne en ”høyenergibrann”. Røyken fra en slik brann inneholder ioniske gasspartikler, som en ionisk røykvarsler reagerer på. I boliger er ikke høyenergibranner like vanlige som ulmebranner.

Koble varslerne sammen

Husk at du kan koble røykvarslerne sammen slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette er spesielt viktig dersom boligen din har flere etasjer.

Se etter CE-merket

Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.

Røykvarslere redder minst 10 av 15 menneskeliv hvert år

Vi tror dette er interessant for deg