Eldre mann som går ned trapp
Foto: Johner

Slik plasserer du røykvarsleren riktig

De fleste dødsbrannene oppstår om natten. Sørg for at røykvarslerne vekker alle som sover.


Sørg for god nok varsling

Rundt 500.000 nordmenn sover hver natt uten mulighet for å bli varslet ved brann. Enten fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. Ved en boligbrann har du få minutter på deg til å komme deg ut. Plasser derfor røykvarslere slik at du hører det med en gang de begynner å pipe.

Oppfyll kravene til brannvarsling

Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Ha røykvarsler på soverom

Hvis det begynner å brenne på et soverom, kan det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du har røykvarslere på soverom.

Koble røykvarslerne sammen

Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen (seriekoble). Dette virker slik at når en røykvarsler går et sted, så går alle røykvarslerne samtidig. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje.

Riktig plassering av røykvarsleren:

  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

Vi tror dette er interessant for deg