Bilde av refleks med snor
Foto: Johner

Velg trygge reflekser

Reflekser finnes i mange varianter, men ikke alle fungerer like godt. Velg en refleks som er merket og testet. Da kan du være trygg på at du synes i mørket.


Se etter CE-merket

Alle typer løse reflekser som du kan henge, feste eller klistre på klær skal være testet og CE-merket. Det samme gjelder for refleksklær, som for eksempel refleksvester til fritidsbruk. 

Hvis refleksen ikke er CE-merket kan du risikere at den ikke reflekterer lys godt nok. Da vil ikke bilistene se den i mørket. Reflekser skal også være merket med hvem som har produsert eller importert dem.

Klær som likner refleks

På markedet finnes det en mange refleksliknende produkter, som for eksempel klær i selvlysende eller lysreflekterende materiale. Slike produkter kan bidra til at du synes bedre, men dersom de ikke er CE-merket så har du ingen garanti for at disse produktene har de egenskapene som en ekte refleks skal ha. Skal du ferdes i mørket bør du derfor bruke en eller flere CE-merkede reflekser i tillegg.

LED-lys og tilbehør

Armbånd, nøkkelringer, luer og liknende med LED-lys kan også bidra til at du synes bedre i mørket. Husk at slike produkter ikke erstatter refleks. Derfor skal slike produkter også være tydelig merket med at de alene ikke beskytter deg i mørket. Det er heller ikke lov til å kalle et produkt for refleks dersom det ikke oppfyller kravene til dokumentasjon og merking. 

Ta lystesten

Reflekser er forbruksvare og må byttes ut når de er slitte. Du bør ikke vaske refleksvesten din for ofte. Er du usikker på om refleksen har sluttet å virke, kan du gjøre en enkel test med en lommelykt i et mørkt rom. Heng refleksen i øyehøyde og lys på den fra minst 4 meters avstand. Hvis refleksen ikke reflekterer lyset – kast den!

Reflekser skal være

  • CE-merket
  • testet i henhold til standard NS-EN 17353
  • merket med produsent eller importør