Person forlater hjemmet med bag og vannkanner
Foto: Ivar Kvaal/DSB

Oppholdssteder i kriser

Hvor det er lurt å oppholde seg i en krise kommer helt an på hva som har skjedd. Det aller viktigste er å søke informasjon og følge myndighetenes råd og føringer.


Råd om oppholdssteder i kriser 

  • Legg en plan for hvor du kan dra i en krise, og hvordan du skal komme deg dit. Kanskje kan du reise til slektninger, venner eller ei hytte.  
  • Ved større ulykker og katastrofer etableres ofte evakuerings- og pårørendesenter.  
  • Det viktigste å huske hvis du må forlate hjemmet på kort varsel, er varme klær/tepper, mobiltelefon, bankkort og kontanter, litt mat og drikke, identifikasjonspapirer, medisiner og hjelpemidler som briller, linser, rullator og hørselsteknisk utstyr.  
  • Sørg for at du har nok drivstoff eller strøm hvis du bruker bil. Vær forberedt på at transport i krisesituasjoner kan være kaotisk og ta tid. 

Kriser er ulike og uforutsigbare. Derfor er det ikke lett å gi noe fasitsvar på hvor det er best å oppholde seg når krisen rammer.  

I mange tilfeller er det tryggeste å holde seg hjemme. Hvis du har fulgt rådene om egenberedskap, har du gode forutsetninger for å klare deg selv i flere dager der du bor. Les mer om egenberedskap for en uke.

Andre ganger kan det være nødvendig å forlate hjemmet på kort varsel. Eksempler på kriser som kan true liv og helse der du bor er ekstremvær, omfattende branner eller ulykker med farlig utslipp. 

Ved krigshandlinger kan det varsles om å søke dekning. Dersom det ikke finnes tilfluktsrom i umiddelbar nærhet, bør du søke dekning i kjeller eller rom i midten av bygg, og unngå vinduer. Les mer om tilfluktsrom i Norge

Søk informasjon fra myndighetene, og følg råd og føringer som gis for oppholdssteder i en krise.  

Vi tror dette er interessant for deg