God hygiene hvis vannet forsvinner

Uten varmt vann, eller i verste fall helt uten vann, er det viktig å tenke på personlig hygiene rundt mat og matlaging. Dårlig hygiene er grobunn for smitte og sykdommer.


Tilgang på varmt vann er noe vi nærmest tar for gitt i dag. Vi vasker hendene flere ganger om dagen, og en dusj hver dag er også en selvfølge for mange. Men hva om det varme vannet plutselig forsvant, og etter hvert det kalde også?

Uten tilgang på vann kan personlig hygiene raskt bli en utfordring. Dårlig hygiene er grobunn for smitte og sykdommer. Dette er det viktig å planlegge for, spesielt med tanke på mat og matlaging.

Håndvask

Ha våtservietter og antibakteriell hånddesinfeksjon i boligen din. Vask deg hver dag så godt det lar seg gjøre, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging.

Ryddig og ren bolig

Hold boligen din ryddig og ren. Kvitt deg med søppel og matrester, slik at ikke bakterier og skadedyr trives. Bruk gjerne engangs våtservietter egnet til bruk for vask av kjøkken, bad/toalett og gulv.

Nød-toalett

Dersom vannklosett ikke kan benyttes, må du ha planlagt alternativer. Oslo kommune har laget en enkel og god oppskrift for å lage et nød-toalett. Om forholdene ligger til rette for det og du har tilgang på egen hage eller utendørs eiendom, kan du vurdere å bygge en latrine.

Les mer om egenberedskap og få råd om hvordan du kan sette sammen ditt eget beredskapslager.

Vi tror dette er interessant for deg