Bilde av flyvende lykter
Foto: Colourbox

Dette bør du vite om kinesiske lykter

Vær forsiktig med skylanterner og svevende kinesiske lykter. Dette er i praksis flyvende bål som kan gjøre stor skade.


Svært brannfarlig

Den største risikoen ved svevende lykter, er faren for brann. I prinsippet sender du avgårde et lite bål og du har ingen kontroll på hvor skylanternen tar veien eller lander.

Lanternene flyr i opptil 800 meters høyde, brenner i 20-40 minutter og kan fly mange kilometer avgårde. Hvis en lanterne faller ned mens den fortsatt brenner, kan den starte branner både i hus og vegetasjon.

Tror det er nødbluss

Kinesiske lykter kan lett forveksles med nødbluss. Dette gir mange falske alarmer til redningsmannskaper, og unødvendige utrykninger.

Lyktene flyr høyt og kan også forstyrre flytrafikken. Når lyktene brenner ut og faller ned, blir de liggende som søppel i naturen. Dyr kan også skade seg på stål- eller bambusstengene og papiret som lampene er laget av.

Ikke forbud mot kinesiske lykter

I Norge har vi ikke et generelt forbud mot kjøp, salg og bruk av kinesiske lykter. Alle har likevel en plikt til å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en måte som gjør at brann forebygges. Kinesiske lykter er flyvende bål du ikke kan kontrollere, så vær veldig forsiktig hvis du skal bruke disse.

Flere land, for eksempel Østerrike og Australia, har totalforbud mot kinesiske lykter. Enkelte stater i USA har også lagt ned forbud mot produktet.

Dette er en skylanterne:

  • Lanternene har en enkel konstruksjon med stål- eller bambusramme dekket med rispapir eller annet papirliknende materiale.
  • Under ballongen sitter en tennplate, som sørger for at ballongen fylles med luft, slik at den svever som en varmluftsballong.
  • Skylanterner kan fly i høyder opp til 600-800 meter, brenne i 20-40 minutter og de har mange kilometers rekkevidde.

Vi tror dette er interessant for deg