Bilde av barn som hopper på trampoline
Foto: Johner

Dette bør du vite før du kjøper trampoline

Trampoliner regnes som leker og må derfor oppfylle strenge sikkerhetskrav. Slik sjekker du at trampolinen du skal kjøpe oppfyller kravene.


Krav til sikkerhet

Trampoliner beregnet for hjemmebruk (enten inne eller ute) er definert som leketøy og skal fra mars 2015 oppfylle standarden NS-EN 71-14. Denne stiller en rekke krav for å sikre deg som forbruker. 

For eksempel stilles det krav til trampolinens stabilitet og styrke, og til at matten skal bevare elastisiteten over tid. Se på merkingen eller spør i butikken om trampolinen du skal kjøpe følger standarden.

Sikkerhetsnett og kantpute skal følge med

Mellomstore og store trampoliner skal leveres med sikkerhetsnett og matte/polstring til beskyttelse av kanten rundt trampolinen.

Minitrampoliner skal leveres med anti-skli føtter. Til minitrampoliner trenger du ikke sikkerhetsnett og kantmatte. Det er heller ikke krav til at dette skal følge med slike trampoliner.

Har du en eldre trampoline uten sikkerhetsnett kan du fortsette å bruke denne, men DSB anbefaler alle å benytte sikkerhetsnett.

Merking og informasjon

På samme måte som annet leketøy skal også trampoliner være CE-merket. I tillegg skal det følge med veiledning til hvordan du skal montere, bruke og vedlikeholde trampolina riktig.

Tydelige advarsler

Trampolinen skal også være merket med tydelige advarsler. Enkelte advarsler skal være på selve produktet, andre kan stå på emballasjen eller i veiledningen som følger med.

Advarselsmerkingen skal svare på dette:

  • Hva er maksvekten trampolinen tåler?
  • Hvor ofte skal sikkerhetsnettet byttes?
  • Hvor stor er trampolina når den er ferdig montert og hvor mye fritt areal vil det kreve å plassere den sikkert?

Sjekkliste før kjøp av trampoline:

  • Det følger med sikkerhetsnett og polstring/kantmatte.
  • Trampolinen er CE-merket.
  • Det følger med veiledning til riktig montering, bruk og vedlikehold.
  • Emballasjen er tydelig merket med advarsler og informasjon om størrelse på trampolinen, og krav til sikkerhetsavstander ved plassering.
  • Trampolinens størrelse ferdig montert stemmer overens med tilgjengelig plass hjemme.

Vi tror dette er interessant for deg