Slik klatrer du trygt med autobelay

I mange klatresentre finnes det selvsikringssystem (autobelay) for å klatre trygt alene. Ulykker med selvsikring skjer oftest fordi klatreren har glemt å feste seg inn i sikringen. Her er de viktigste tipsene for å klatre trygt med autobelay.


Fest og dobbeltsjekk

Hovedårsaken til ulykker med autobelay er at klatreren har glemt å feste seg i sikringstauet. Det er derfor viktig å ta en ekstra sjekk av sele og innfesting før klatreturen starter. Se ekstra godt etter at karabinen fra autobelayen er festet og låst til sentralløkka. Få gjerne en kamerat til å sjekke for deg.

Vær oppmerksom

Bruk alle sansene dine, inkludert øyne og ører når du klatrer. Dropp musikk og propper i ørene. Om du blokkerer hørselen kan du gå glipp av rop eller beskjeder med livsviktig informasjon.

Følg klatreruten som hører til din autobelay. Da unngår du pendelfall.

Sjekk bremsen

Når du starter, klatre opp et kort stykke og slipp deg ned igjen. Da får du testet og forsikret deg om at bremsen fungerer som den skal. Før du slipper deg ned fra toppen, ta en ekstra titt på selen og forsikre deg om at innfestingen fortsatt er i orden før du slipper deg kontrollert ned. Husk å se ned for å sjekke at det ikke står personer i veien der du planlegger å lande. Gi tydelig beskjed hvis noen står i veien.

Fest tauet i sperreseilet når du er ferdig. Tauet skal aldri festes andre steder, heller ikke midlertidig.

For mer informasjon og omfattende veiledning, bør du lese Norges klatreforbunds retningslinjer for bruk av autobelay.

Sjekkliste for klatring med autobelay

  • Fest deg i sikringstauet
  • Sjekk utstyret ditt
  • Gjør en kameratsjekk
  • Sjekk at bremsen virker
  • Følg klatreruten som hører til din autobelay
  • Bruk alle sansene dine, inkludert øyne og ører, når du klatrer
  • Sjekk at selen og innfestingen er i orden før du slipper deg ned.
  • Se ned for å sjekke at landingsområdet ditt er klart
  • Fest tauet i sperreseilet når du er ferdig

Hva er autobelay?

Autobelay er et selvsikringssystem som gjør det mulig å klatre raskt og effektivt uten behov for kameratsikring. Klatreren kobler seg til en vaier som er festet i en trommel øverst på klatreveggen. Trommelen trekker inn vaieren etter hvert som klatreren beveger seg oppover. Ved fall holder trommelen igjen vaieren. Når klatreturen er over og klatreren setter seg i selen, slipper trommelen kontrollert ut vaieren slik at klatreren fires ned.