Riktig rensing og bleking av skaller

Grundig rengjøring før bleking er nøkkelen til hvite og fine jakttrofeer, som også holder seg fine over tid. Her er oppskriften på hvordan du renser og bleker en skalle uten sterk konsentrasjon av hydrogenperoksid.


Skrap ut og skyll

Behold kraniet helt eller kapp det i to om du ønsker det. Skrap ut mest mulig av kjøtt, blod og hjernemasse. Fjern også den fine beinstrukturen som sitter inni nesen, slik at du kommer til materialet som ligger bak. Hvis du ønsker å beholde kraniet helt, skyll med varmt vann via spinalåpningen for å fjerne hjernemasse. Bruk gjerne en pinne eller pinsett og rør om for å få ut. Legg det ferdig rengjorte kraniet i en bøtte med vann i to døgn.

Kok kraniet rent

Legg kraniet i en stor kjele og kok forsiktig til alt fett og kjøtt løsner. Pass på å ikke koke for lenge slik at beina løsner fra hverandre. Koketiden varierer, men et hjortekranie tar omtrent 2-3 timer. Vær nøye med å fjerne alt fett og kjøtt  fra kraniet. Når kraniet er ferdig kokt og helt rengjort, legges det til avkjøling.

Legg i hydrogenperoksid

Legg det avkjølte kraniet i et kar med hydrogenperoksid. Bruk 5-10 % hydrogenperoksid. Husk å bruke hansker og vernebriller. La kraniet ligge i hydrogenperoksid til det har ønsket hvitfarge. For et hjortekranie vil dette vanligvis ta et døgn. Pass på å ikke la kraniet ligge for lenge.

Skyll godt med rent vann

Skyll så kraniet godt under rennende vann. Det er viktig at dette gjøres grundig, ellers vil hydrogenperoksiden fortsette å virke. Dette kan resultere i at kraniet smuldrer opp over tid. La til slutt kraniet tørke i sval temperatur. Når kraniet er tørt kan du lime på eventuelle løse beinbiter med snekkerlim. Det blir transparent når det tørker og vil derfor ikke synes.

Skallebleking trinn-for-trinn:

  • Kapp kraniet eller behold det helt
  • Rens ut kjøtt, blod og hjernemasse. Skyll med varmt vann
  • La det rengjorte kraniet ligge i en bøtte med vann i to døgn
  • Kok kraniet forsiktig til alt fett og kjøtt løsner
  • Legg det rengjorte og avkjølte kraniet i et kar med hydrogenperoksid (5 - 10%)
  • Når kraniet har ønsket hvitfarge, skyll kraniet grundig under rennende vann og legg til tørk i sval temperatur