Bil som er ødelagt i fronten
Foto: Colourbox

Dette skjer når du trykker på SOS-knappen i bilen

Flere og flere biler har en SOS-knapp i bilen som er tilknyttet eCall. eCall systemet vil automatisk varsle nødetatene dersom bilen din havner i en ulykke. Du kan også varsle manuelt ved å trykke på knappen, men den skal kun brukes i en reell nødsituasjon.


Dette er eCall

eCall er et felles europeisk nødmeldingssystem for varsling av trafikkulykker. Hvis en bil med eCall havner i en trafikkulykke, så går det automatisk en varsling til nærmeste 110-sentral. Det opprettes da en taleforbindelse mellom bilen og nødmeldesentralen, slik at personene i bilen kan snakke med operatøren i den andre enden.

Det sendes også et datasett med opplysninger om kjøretøyet til nødmeldesentralen, slik at de for eksempel raskt får vite nøyaktig hvor ulykken har skjedd. Operatørene ved 110-sentralen sørger for å varsle alle nødetatene etter behov.

eCall kan også utløses manuelt ved at du trykker på SOS-knappen i bilen. Dette kan du gjøre dersom du for eksempel er vitne til en trafikkulykke.

Ikke trykk unødvendig

Mange trykker på SOS-knappen fordi de lurer på hva som skjer, eller fordi de ikke vet at de faktisk utløser et nødanrop til en 110-sentral. Dermed får brannvesenet mange falske alarmer og det brukes mye ressurser på unødvendige utrykninger.

DSB ber alle som har en SOS-knapp i bilen om å kun bruke denne hvis man er i en reell nødsituasjon. Sørg også for at barn og andre passasjerer vet hvordan knappen brukes.