Ung kvinne og gutt som setter plugg i en stikkontakt over kjøkkenbenken
Foto: Johner

Trygg og smart strømstyring

Høye strømpriser har gjort mange mer bevisste på bruken av elektriske apparater. Med smart teknologi kan forbrukerne styre strømforbruket til de tidene i døgnet der strømmen er billigst. Her er noen råd for å unngå brannfeller ved smart strømstyring.


Begrens antall mellomledd

Alle tilkoblingspunkter med plugg/stikkontakt er svake ledd i en elektrisk installasjon. Som hovedregel bør du derfor begrense bruken av skjøteledninger, adaptere og andre "mellomledd" mellom det elektriske anlegget og elektriske apparater.

Jo mer strøm et apparat bruker og jo lengre det står koblet til, desto mer belastning vil det gi på de svake punktene i installasjonen. Blir belastningen for høy, kan det føre til varmgang og i verste fall brann.

Unngå smartplugg på kraftige apparater

Du bør derfor ikke bruke smarte strømplugger eller ekstra overganger på produkter med høy effekt og som står på i store deler av døgnet. Dette gjelder for eksempel varmtvannsberedere, panelovner og andre elektriske produkter som bruker mye strøm.

Tegn på fare

Sjekk jevnlig om det har vært varmgang i plugg og stikkontakt. Dette kan gjøres ved å se om det er misfarging i materialet rundt pinnene på pluggen eller rundt tilkoblingene i stikkontakten.

Om du ønsker smart styring av større apparater som for eksempel varmtvannsberederen, se etter løsninger som kan inngå i det faste elektriske anlegget.

Vær hjemme og våken

Husk at branner som oppstår uten tilsyn eller om natten, kan få store konsekvenser. En brann kan utvikle seg raskt og ha mye varmeutvikling. Da er det viktig at man er våken og tilstede i huset, slik at du kan håndtere situasjonen som oppstår – eller komme deg raskt ut. Lading av elektriske produkter og bruk av vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin bør derfor gjøres mens du er hjemme og ikke mens du sover.