Eldre mann og kvinne som ser på en smarttelefon
Foto: Johner

Slik avslører du falske nyheter

Falske nyheter ser ofte ut som ekte nyheter. Her er noen tips til hva du bør se etter for å avsløre en falsk nyhet.


Hva er falske nyheter?

Falske nyheter er et begrep som ofte brukes om nyhetsliknende saker som virker ekte, men som helt eller delvis er basert på løgn, eller som har utelatt informasjon for å skape en bestemt vridning.

Ofte er det en bevisst hensikt bak denne formen for falsk informasjon. Hensikten kan for eksempel være å tjene penger, svindle deg, påvirke hva du mener politisk, eller skape forvirring i befolkningen.

Medietilsynet har laget en rekke tips til hvordan du kan avsløre falske nyheter:

Virker saken for utrolig?

Vær skeptisk til fengende eller utrolig overskrifter. Det som virker for utrolig til å være sant, kan være nettopp det.

Hvem står bak?

Er du i tvil – undersøk kilden. Både hvem som skrevet saken, og hva det står i nettadressen (url). Falske nyheter har ofte en nettadresse som likner på en kjent nyhetskilde, men som ikke er identisk.

Finner du saken andre steder?

Ekte nyheter spres fort. Sjekk gjerne flere kilder for å se om saken er sann. Søk etter saken på nettet for å finne ut mer. En oppsiktsvekkende sak som ikke finnes flere steder, gir grunn til å være skeptisk.

Blir du sint når du leser saken?

Vær ekstra oppmerksom på saker som vekker sterke følelser. De fleste falske nyheter er laget for å få deg til å reagere, gjerne raskt slik at du kommenterer eller deler.

Tror du på bilder?

Bilder kan også lyve. Falske nyhetssaker bruker ofte bidler som er hentet fra andre saker/nettsider, eller bilder som er manipulert. Bruk et bildesøk for å finne ut mer om hvor bildet stammer fra.

Stopp. Tenk. Sjekk.

Besøk Medietilsynets nettsider, der du kan lese mer om falske nyheter. 

Vi tror dette er interessant for deg