Eldre mann med oppblåsbar flytevest
Foto: Johner

Slik vedlikeholder du den oppblåsbare flytevesten

Mange som ferdes på sjøen bruker flytevest som blåser seg opp automatisk om du faller i vannet. Oppblåsbare flytevester krever mer vedlikehold enn tradisjonelle vester. Her er listen over hva du bør sjekke for å være sikker på at vesten fungerer.


Sjekk utløsertablett og gasspatroner

Oppblåsbare vester har en utløsertablett og en gasspatron. I kontakt med vann vil tabletten slå hull i gasspatronen, som fyller vesten med luft. For å være sikker på at vesten virker, bør du sjekke denne mekanismen minst en gang i året.

Sørg for at gasspatronen sitter riktig på plass og ikke har skrudd seg løs. Se også etter at utløsertabletten ikke er ødelagt eller gått ut på dato. Tabletten må skiftes ut med jevne mellomrom. Hvor ofte tablettene må skiftes varierer mellom ulike vester - følg instruksjonene som følger med fra produsenten. 

Sørg for at vesten holder på luft

En oppblåsbar vest som ikke holder på luften er ikke til mye hjelp. Før du starter sesongen er det lurt å sjekke at vesten er like hel. Åpne trekket og bruk en sykkelpumpe eller liknende til å blåse opp vesten. Ikke bruk egen pust. Det gir fukt inne i vesten.

En oppblåst vest skal holde på luft i 24 timer. Når testen er over, tøm vesten fullstendig for luft før du bretter den sammen og inn i trekket.

Vedlikehold av oppblåsbar flytevest

  1. Sørg for at gasspatronen er hel, uskadet og godt skrudd til.
  2. Sjekk at utløsertabletten ikke er ødelagt. Skift tablett ved behov. 
  3. Kontroller at selve vesten er hel og holder på luft. 
  4. Følg produsentens instruksjoner for riktig bruk og vedlikehold.

Instruksjonsvideoer for vedlikehold

Redningsselskapet har laget tre videoer som viser hvordan du gjennomfører årlig vedlikehold av vestenhvordan du selv kan skifte utløsertablett og gasspatron , og hvordan du pakker sammen en oppblåsbar flytevest igjen etter en kontroll.

Vi tror dette er interessant for deg